Asklepieion, ruina istorica din Insula Kos

Asklepieion din Insula Kos este un centru medical vechi situat la 4 km sud-est de orasul Kos, dincolo de satul Platani. Asklepieion datează din prima jumătate a secolului al treilea î.Hr. şi a fost construit in onoarea lui Dumnezeu ca centru destinat sanatatii si medicinei, imediat după moartea celebrului medic grec, Hippocrate.

Simbolul acestei instituţii a fost un şarpe, animal venerat de greci datorita capacitatii sale de a depista plantele curative din insula.  Medicii din Asklepieion au fost preoţi, motiv pentru care in interiorul institutiei s-a construit un sanctuar pentru toci care voiau sa se roage. In ciuda schimbarilor strucurale provocate de cutremure, e usor diferentiezi camerele si scopul pentru care ele au fost create.

Prima terasă este delimitată de o galerie exterioara cu arcade, in forma "Π" (litera P in greaca), care lasa partea sudica a cladirii deschisa. Se spune ca aceasta galerie era o scoala medicala, insa acest lucru nu a fost dovedit inca. Pe latura de est este un complex de bai romane, care datează din secolul al treilea. Unele dintre ele sunt amenajate cu arcade, iar altele, aflate in incinta centrului, fusesera construite pentru pacienti si familiile lor.

A doua are cea mai veche structura a centrului Asklepieion, ruinele de la un altar datand din secolul 4 î.Hr.. Spre sud poate fi găsit zonă numită "Avato", locul in care pacientii isi asteptau medicul, pe Asklepios, in scopul videcarii lor. Pe partea stanga si partea dreapta a locului, exista doua temple mai mici. 

A treia terasa este templul Doric al lui Asklepeion, care dateaza din secolul doilea. Centrul Asklepieion deţine, de asemenea, o biserică dedicată Maicii Domnului Tarsou, construita în perioada creştină.
Din pacate din biserica au ramas doar ruinele, ea nefiind reconditionata dupa cutremuri. Cu toate acestea, poti vedea elemente de identificare pe ziduri, precum initialele ICXP, ceea ce înseamnă "Iisus Hristos".

Centrul medical Asklepieion se afla pe cea mai inalta culme a unui deal plin de verdeata, de unde se poate admira intregul oras Kos si suburbiile lui. Este o zona frumoasa, linistitoare, cu o atmosfera vesela care atrage anual sute sau poate chiar mii de turisti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu